снимка: х. Лескова

Хижа Лескова ще ползва интернет от Starlink


Чакаме антената. Скоро ще качим видео с първото пускане на Starlink на хижа Лескова. Предстои да видим и какви ще са параметрите на download & upload от централното било на Западна Стара планина.

Това съобщават от х. Лескова във Фейсбук. Хижата ще е първата в България, която ще се възползва от новаторското решение на Илън Мъск за глобална интернет връзка. Starlink е достъпен за България едва от 24.02.2022. 

Д-р Даниел Младенов от х. Лескова сподели за Summitsweb, че следи начинанията на Илън Мъск от години. За него е от особено значение, че средствата които се плащат като абонамент за Starlink се влагат в проекта за мисия до Марс, чрез което подкрепя независимите изследвания на космоса. 

Благодарение на “космическия интернет” той очаква и повече посетители на хижата, тъй като първият въпрос на повечето туристи е “има ли интернет и обхват”, но най-близката точка с покритие на мобилни оператори е на 30 минути от хижата. След проведени разговори с мобилните оператори у нас, е станало ясно, че поставянето на тяхна антена ще е неоправдано от гледна точка на средства. 

Хижа Лескова се намира в едноименната махала на с. Осеновлаг в Западна Стара Планина на 1340 м. надморска височина и е ключова за преминаващите международния маршрут Е3 – Ком-Емине. 

Д-р Даниел Младенов е ветеринар и инвеститор в старт-ъп проекти, има над 30 научни статии, в момента завършва две магистратури в областта на икономиката и мениджмънта в България и Италия.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *