Легендарният катерач от Йосемити Емън Макнийли почина при инцидент


Пиратът на Ел Кап „El Cap Pirate“ разшири границите на скоростното катерене по големи стени и беше един от най-добрите катерачи в долината Йосемити.

Един от най-емблематичните катерачи на големи стени в Йосемити, Емън Макнийли, почина на 52-годишна възраст. Подробностите за инцидента са неизвестни, но източници, близки до Макнийли, казват, че той е паднал от скала близо до Моаб, но това не е свързано с катеренето. По време на престоя си в долината Йосемити, Макнийли изкатерва над 60 маршрута на Ел Капитан и прекарва стотици дни на стената.

„Макнийли беше движеща сила за катерачите по стените в Йосемити в продължение на много години“, каза фотографът от Йосемити Том Евънс. „Той беше уникален характер, който беше уважаван от всички катерачи в Йосемити и по света. Той ще липсва и ще бъде запомнен в Долината. Съболезнования на приятелите и семейството.”

Списъкът на Макнийли със скоростни изкачвания на Ел Капитан е дълъг и впечатляващ. Той направи първите еднодневни изкачвания на няколко маршрута, включително Never Never Land с Крис Макнамара през 2004 г., Стената на Атлантическия океан с Браян МакКрей през 2004 г. и Стената на ранната утринна светлина с МакКрей през 2004 г. През 2006 г. Макнийли, Дийн Потър и Иво Нинов изкатериха The Reticent Wall за 34 часа и 57 минути, което надмина предишното най-добро време с пет дни. А през 2011 г. към него се присъединиха Ски Детри и Дейвид Олфри, за да направят най-бързото изкачване на Scorched Earth.

Емън Макнийли, Иво Нинов и Дийн Потър

В Zion МакНийли стана първият, който изкатери и трите маршрута на Streaked Wall за един ден: Latitudes 5.9 A4+, Rodeo Queen 5.10 A4+ и Tale of the Scorpion 5.10 A3+. Известен с дръзките си BASE скокове, той оцеля при няколко инцидента, включително един през 2017 г., когато загуби десния си крак под коляното. След инцидент през 2013 г. той написа в стария форум на SuperTopo: „Изправяме ли се, поемаме ли рисковете и се наслаждаваме на страстта си? Или се крием в сенките, страхувайки се какво може да се случи, ако сме толкова смели да следваме мечтите си?”


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *