Гастон Ребюфа (07.05.1921-31.05.1985)


Гастон Ребюфа (Gaston Rébuffat) е френски пионер и романтик, който участва в експедиция за първото изкачване на Анапурна 1 през 1950г.

Роден е на 7 май 1921 в Марсилия. На негово име е наречена техниката на захват при катерене „гастон“. Той почива на 31 май 1985 в Париж.

Ребюфа започва да катери по крайбрежните скали около Марсилия и става планински водач през 1942. Получава световна известност през 1950 г., когато е сред 4-та ръководители на френската експедиция до Анапурна 1 в Хималаите, осъществила първото изкачване на осемхилядник. Той е първият алпинист, изкачил всичките 6 класически северни стени на Алпите — Гран Жорас, Пиц Бадиле, Пти Дрю, Матерхорн, Чима Гранде ди Лаваредо и Айгер. Неговото кредо, че катеренето е акт на хармонично общуване с планината, а не битка с нея, е смятано за радикално по онова време, но е широко възприето впоследствие. Ребюфа прокарва над 40 нови катерачни тура в Алпите.

Автор на много книги на алпийска тематика. Най-известната му книга е „Звезди и бури“ от 1954-та, издадена и на български през 1967 г. от издателство „Медицина и физкултура“.

“Звездите, набодени по небесния свод, мигат – алпинистът може да ги съзерцава, ала преди всичко те живеят и му принадлежат донякъде. От тях зависи съдбата му.

-Ако искрят, той е щастлив.

-Ако блестят прекомерно ярко, в сърцето му покълва тревога – задава се буря.

-Ако облаци са ги загърнали, призори ще завали сняг.

-И докато в долината електричеството ги е напълно обезличило, там горе златните кристали съставляват частичка от тръпнещата плът на планинаря.”

Източник; 8000ers.com , wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *